Akademik Yazılarda İntihal

Akademik Yazılarda İntihal

İntihal, yazar(lar)a itibar etmeden başkalarının kelimelerini, düşüncelerini, içgörülerini, kavramlarını, resimlerini, cümlelerini vb. kullanmaktır.

Bunlarla birlikte başkasının eserini kendi eseri gibi sunmak, tırnak içinde alıntı kullanmamak, bir alıntının kaynağı hakkında yanlış bilgi vermek, yapıyı değiştirmeden ve kaynak göstermeden bir cümlenin kelimelerini değiştirmek, bir kaynaktan alıntı yapıldığı halde eserin çoğunluğunu oluşturacak kadar çok kelime veya fikir kopyalamak (Alam: 2020), kaynak belirtmeden internet kaynakları kullanmak, kendi yayınlanmış araştırmasını veya fikrini başka bir yayında kaynak göstermeden kullanmak, hatta başka dillerden çeviri yapmak bile intihal olarak kabul edilmektedir.

Dünya Tıp Editörleri Birliği'ne (WAME) göre sırayla 6 kelime veya 30 kelimelik bir yazıdan 7-11 kelime, intihal tespiti için kriter olabilmektedir. İntihali tespit etmek için çok bilinen ücretli yazılımlar ise Turnitin, Ithenticate ve Plagscan’dir. Ayrıca Duplichecker, Copyleaks, Paperrater, Plagiarisma (Alam: 2020) gibi ücretsiz yazılımlar da vardır. İntihalden kaçınmak için ilgili tez, fikir veya araştırma hakkında not alınmalı ve kendine ait kelimelerle bir özet yazılmalıdır (University of Nottingham, t.y). Alıntılarda ise ilgili kısım orijinal kaynaktan olduğu gibi kopyalanmalı ve tırnak işareti kullanılarak alıntılanmalı ve sonucunda yine kaynak gösterilmelidir.