Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi -

ÇKP 100: Xi, yıldönümü konuşmasında Çin’in “baskı altına” alınamayacağı konusunda uyardı

gelişim üniversitesi
  1.   Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


ÇKP 100: Xi, yıldönümü konuşmasında Çin’in “baskı altına” alınamayacağı konusunda uyardı


Geçtiğimiz Perşembe, Çin Halk Cumhuriyeti, Komünist Parti’nin 100. yıldönümünü 70.000 kişi ile Pekin’deki Tiananmen meydanında kutladı. Kutlamalara katılan kalabalıkların dikkatli bir şekilde muayene edildikleri ve büyük bir kısmının maskesiz olduğu dikkat çekti. Kutlamadan haftalar öncesinde, Komünist Partinin resmi tarih yorumuyla uyumlu bir şekilde Çin tarihinin medyada yoğun bir tanıtım kampanyası yürütüldü.


Kutlamalarda meydan okuyucu bir konuşma yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkesi üzerinde baskı kurmaya ya da ülkesini etkilemeye kalkışacak yabancı güçlerin “başlarının ezileceğini” söyleyerek uyarıda bulundu. Önemli bir gerilim kaynağı olan Tayvan meselesinin yanı sıra ticaret, casusluk ve salgın sebebiyle son zamanlarda kötüye giden ABD ve Çin ilişkileri düşünüldüğünde, Xi’nin, Birleşik Devletlere yönelik olduğu anlaşılan, Pekin’in “sahte vaazlara” izin vermeyeceğini ifade etmesi de son derece dikkat çekiciydi.
  
Başkan Xi, perşembe günü gerçekleştirdiği konuşmasında, Tayvan ile birleşme konusundaki “sarsılmaz kararlılıklarını” sürdürdüklerini de belirtti. Ayrıca “kimse Çin halkının ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunma azmini, istencini ve kabiliyetini hafife almamalıdır” diye ekledi. Buna karşılık Tayvan, egemenlik ve demokrasisini korumakta kararlı olduğunu ifade etti. Taiwan News’in websitesinde, Anakara İşleri Konsey’inin “sorumlu bir bölgesel oyuncu olarak hareket etmenin yanı sıra Pekin’in, rekabetçi particilik, insan haklarına saygı gibi demokratik reformları başlatması gerektiği” ifadelerine yer verildi. 
 
Yaklaşık bir saat süren konuşmasında Xi, modern Çin’in oluşumunda ve ülkenin gelişmesinde Komünist Parti’nin rolünü yineledi, “Çin’i ancak sosyalizm kurtarabilir ve ancak Çin’e özgü bir sosyalizm Çin’i geliştirebilir” diyerek, partiyi halktan ayırma çabalarının başarısızlığa mahkûm olduğu belirtti.
 
 
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-57648236
 

Haberler