Pandemide Kadınlar Akademik Çalışmalarına Ara Vermek Zorunda Kaldı

Pandemide Kadınlar Akademik Çalışmalarına Ara Vermek Zorunda Kaldı

COVID-19 pandemisinin sosyal bilimler üzerindeki etkisi konusunda açıklamalar yapan Dr. Öğr. Üyesi Viktoriia Demydova, “Ev işçiliği, çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve karantinadaki değişimlerin kadın öğretim üyelerinin ruh sağlığı ihtiyaçlarını arttırdığını ve akademik çalışmalar yapmak için ayrılan süreyi azalttığını” kaydetti.

2021-2022 yılları arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi'ne yapılan başvurular incelendiğinde COVID-19'un araştırmacıların faaliyetleri üzerinde birtakım etkileri olduğu gözlemlendi. COVID-19 pandemisinin sosyal bilimler üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu ifade eden Demydova, “pandemi sürecinin bilim insanlarının çalışmalarını pandemi dönemine uyarlamaya teşvik ettiğini” belirtti. Demydova ayrıca “Pandemi politikaları yerel uygulamaları, aile içi ilişkileri, öğrenci sorunlarını, eğitimi, iş ve işçi sorunlarını, tüketimi etkileyerek birçok alana yeni bir pencere açtı. Gelişen bu yeni sorunlara ve bunların çözümlerine yönelik bir arayışa giren araştırmacıların pandeminin getirdiği sosyal müdahale, sosyal mesafe, kısıtlamalar gibi tedbirler kapsamında zaman zaman olumsuzluklar da yaşayarak bir çıkmaza girdikleri oldu” dedi.

Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Makaleye konu olan İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi için lütfen tıklayınız.